mandag, 5. april 2004 23:57 (CEST)


[...Men så ringede telefonen!]

[Den første uge efter man i redaktørens dagjob gik "i produktion" blev ikke så "normal" som ventet - pludselig ringede telefonen om aftenen, og resten af sidste uge blev hektisk - dog ikke i weekenden. Den kommende uge op til påske bliver kort, så NU ser det mere optimistisk ud med hensyn til fritid - og genoptagelse af nyhedsudsendelsen.

/Leif]

[Historier knyttet til bestemte datoer er mærket med ugedag (sidste uge) eller dato, hvis der er tvivl.]HStadfæster domme i skattesager

I dag faldt den sidste dom i den største af de såkaldte selskabstømmersager. 4 mænd fik ved Østre Landsret stadfæstet deres domme på 6 og 7 års fængsel. De 4 betegnes som hovedmændene i sagen, der handler om 214 selskaber, der blev købt og tømt for de værdier, der af de tidligere ejere var hensat til skattebetalinger. Skattevæsenet blev undraget ca. 307 mill. DKK. I alt 7 personer var sigtet i denne sag. Af de resterende fik en hævet sin dom til 5 1/2 års fængsel, mens de 2 sidste fik betingede domme. Sagen begyndte med en politirazzia mod 45 adresser landet over den 25. maj 1994. På et tidspunkt blev det opgjort, at samfundet var blevet unddraget godt 2 mia. selskabstømmernes virksomhed, som mange andre, end de i dag dømte deltog i. De fleste af de andre sager var mindre og der er faldet dom. Daværende skatteminister Ole Stavad (S) betegnede sagerne som "Danmarks Historiens største røveri." Det var dagbladet Børsen, der igennem en række artikler afslørede bagmændene.

Forsvareren til en af de dømte mente, at dommen var for hård, og han udtrykte skuffelse over, at ingen af de anerkendte banker, der medvirkede til transkationerne nogensinde er blevet stillet for retten. Han mener, at de vidste, hvad der foregik, og dermed har et medansvar.Sigtelser i brandulykke

11. september 2002 omkom 3 røgdykkere under, hvad der skulle have været en rutineøvelse, i et træhus ved Kragskovhede Statsfængsel. Nu har Aalborg politi formelt rejst tiltale mod Frederikshavn kommune og den indsatsleder, der havde ansvar for øvelsen. Tiltalen lyder på overtrædelse af arbejdsmiljølovens "almindelige regel", der kræver at arbejdet planlægges og udføres "sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt." Kommune kræves idømt en bøde på 150.000 DKK og indsatslederen en bøde på 10.000 DKK.

Sagen føres af Aalborg politi, fordi Frederikshavns politi har erklæret sig inhabil i denne sag.Nyt id-kort?

Efter at Ekstra-Bladet i en række artikler har afsløret hvor let det er at få udstedt pas i andres navn, blot ved at bruge sygesikringsbeviset, er der nu bred politisk opbakning til at få et nyt, sikrere identitetskort med billede, og muligvis også med fingeraftryk. Ekstra-Bladets journalist fik udstedt og udleveret et pas med en andens navn og personnummer, men med sit eget billede i. Det gør det derfor for let for terrorister at få udstedt falske, danske pas, mener Dansk Folkeparti, der også kunne tænke sig et billed-idkort brugt for at hindre udskænkning af alkohol til mindreårige i butikker og for at sikre, at det er de dømte, der faktisk afsoner fængselsdomme. [For nogle uger siden blev det afsløret, at man ikke kræver billed-legitimation før man afsoner fængselsstraffe - og at nogle dømte betalte andre for at tage straffen på den måde.] SF og Socialdemokraterne støtter ideen. Formanden for Folketingets retsudvalg, Anne Baastrup, SF, understreger dog, at det er en forudsætning, at id-kortet ikke bruges til registrering af borgnernes adfærd, men udelukkende til en sikker identifikation. Regeringens førende ministre på området er dog lidt skeptiske. Det gælder justitsminister Lene Espersen (K) og indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Sidstnævnte advarer mod at tro, at et id-kort i sig selv giver mere troværdighed. Han vil dog gennemgå de danske systemer omkring cpr, sygesikring, fødselsattester, pas og kørekort, og identificere hvilke muligheder for svindel, der er, og få dem lukket.DF kampagne mod Tyrkiet

Som oplæg til forårets valg til Europa-parlamentet, har Dansk Folkeparti i følge Politiken igangsat en annoncekampagne, rette mod Tyrkiets eventuelle optagelse i EU. Vælgerne opfordres til at tænke på, at "I Tyrkiet bor 72.000.000 tyrkere. Nu venter de på gratis adgang til Europa." Det er også Dansk Folkepartis opfattelse, at det alene er det tyrkiske militær, der der hindrer oprettelsen af en religiøs regering i Tyrkiet: "Tyrkiet ville få islamisk præstestyre, hvis der var indførtes frie valg!" Den påstand fastholder partiets pressechef, Søren Espersen, også selv om de fleste uafhængige iagtagere er enige om, at valget i 2002 var frit og demokratisk. Han beskylder de øvrige, danske partier for at komme med "utroligt mange forvirrede meldinger," når det gælder Tyrkiets optagelse i EU.

De øvrige partier tager skarpt afstand fra kampagnen.

[Men det bør noteres i den sammenhæng, at tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) for nogle uger siden udtalte sig skeptisk med hensyn til, om Tyrkiet burde optages i EU nu eller vente yderligere 10 år. Hans efterfølger som leder af Socialdemokraterne, Mogens Lykketoft støttede synspunktet. EU-kommisionen skal til december vurdere, om Tyrkiet opfylder betingelserne for at indlede optagelsesforhandlinger.]Hemmelige sigtelser?

En 27-årig mand fra Køge har i et halvt år været sigtet for et milliontyveri - uden på noget tidspunkt at have hørt sigtelserne eller fået præsenteret politiets materiale. Manden blev fængslet på baggrund af 2 anonyme opkald til politiet, hvor han blev beskyldt for at have holdt møde med rockere, skriver Berlingske Tidende. Politiet i Køge benyttede derfor den særlige rockerparagraf, der tillader, at anklagede og dennes egen forsvarer får adgang til politiets materiale før vedkommende formelt tiltales. I stedet repræsenteres den anklagede af en beskikket forsvarer, der dog også har en streng tavshedspligt. Blot en uge før at den 28-årige efter reglerne skulle have sigtelserne forelagt, meddelte Køge politi, at sagen var droppet. Manden og hans advokat vil nu søge erstatning hos Køge politiet og have højesteret til at tage stilling til rockerlovens anvendelse.

Formanden for Folketingets retsudvalg, Anne Baastryp (SF) er rystet over sagen, som hun kalder "kafka'ske tilstande." Karsten Nonbo (V), der også er medlem af udvalget, mener ikke at der er problemer med reglerne. "Det væsentligste for ham er jo, at han ved fra starten, at han er uskyldig og derfor ved han jo at sagen vil falde fra hinanden på et tidspunkt. At der så går så lang tid er jo ikke særligt godt, men det er da bedre end at han bliver dømt for noget han ikke har gjort!" har Karsten Nonbo i følge Berlingske Tidende udtalt til DR Regionalen.


DilleSport


BADMINTON: Hold-DM 2004

[23.01] Greve og Kastrup Magleby, KMB, mødtes tirsdag i KB-hallen i København for at afgøre DM for hold.

Greve havde forberedt sat sine stærkeste kort først, for at forsøge at vende odds til deres fordel, men allerede i den første damesingle mislykkedes strategien. Den nykårede individuelle danmarksmester, Tine Rasmussen, skulle møde den stærke, kinesiskfødte Pi Hongyan, Frankrig. Tine Rasmussen har vundet over hende en gang før - under Copenhagen Masters 2003. Men da havde Pi Hongyan været i for tæt kontakt med et isglat fortov et par dage før. Men Tine bliver stærkere og stærkere - og verdensrangslistens nr. 9 måtte strække våben endnu engang overfor nr. 21, 11-9, 11-2. 1-0 til de forsvarende mestre. Greves andet trumfkort var en ny mixeddouble, dannet af Mathias Boe og den stærke bulgarer Petya Nedelcheva. KMB's Janek Roos/Pernille Harder var undertippede, men deres samspil fungerede bedre, så de vandt 15-7, 15-13. Den 3. match sluttede med den ventede sejr for KMB's rutinerede Jonas Rasmussen/Ann-Lou Jørgensen over Carsten Mogensn/Majken Vange, 15-12, 15-7 og 3-0 til KMB. 2. damesingle var blevet åben, da Petya Nedelcheva var blevet flyttet til mixeddouble. KMB stillede med doublespilleren Helle Nielsen, der pludselig øjnede sin chance, da modstanderen nu i stedet hed Mie Schjøtt, Greve. Helle Nielsen spillede i følge rapporter i typisk doublestil - og det gjorde udslaget. Hun vandt 11-8, 11-1 - og KMB var foran 4-0.

Greves træner er også spiller - nemlig Kenneth Jonassen, Danmarks p.t. højestplacerede singelspiller (nr. 6 på IBF's lister), og han havde ikke de store problemer med at slå Kasper Ødum, KMB - 15-8, 15-6. KMB's træner er også en kendt spiller - nemlig den tidligere doublespiller Michael Søgaard, der dog også er ganske habil i herresingle. Han besejrede i hvert fald Gregers Schytt, Greve, 15-10, 15-4. KMB foran 5-1, og kun to sejre fra medaljerne. De kom tættere på, da 1. damedouble gav KMB's Ann-Lou Jørgensen/Pernille Harder den ventede sejr over Pi Hongyan/Majken Vange, 15-4, 15-2. Afgørelsen kunne falde i 2. eller 4. herresingle. Kampen mellem Joachim Fischer, KMB, og Jens Kr. Leth, Greve, blev en 3-sætters, og med Grevespilleren som vinder, 15-13, 5-15, 17-15, så det blev nordmanden Jim Ronny Andersen, KMB, der med 15-7, 15-14 over Jonas Lyduch sikrede KMB sit 6 mesterskab - det 3. i træk.

(23.01)  KMB - Greve             7-2

Der var 1.700 tilskuere i KB-hallen.

Bronzekampen

     Horsens - Hvidovre          7-3

Kilder: DBF (www.badminton.dk) og KMB (www.kastrupmagleby.dk)FODBOLD: K-Elitedivisionen

[28.03]  FB - Skovbakken           (1)
      Horsen - OB             1-3
(søndag)  Skovlunde - Brøndby         0-2
      Vejle - OB             3-1
      Skovlunde - Skovbakken       1-2
      Fortuna Hjørring - Horsen SIK    2-0FODBOLD: M-Superligaen

[20.03]  OB - Brøndby            1-0
[21.03]  FC Nordsjælland - AB        1-0
      Herfølge - Frem           0-1
      Esjberg - AGF            3-3
      AaB - Viborg            2-0
      FCK - FC Midtjylland        2-1
[27.03]  FC Midtjylland - AB         6-0
[28.03]  Herfølge - AGF           1-0
      FCK - Viborg            0-1
      Frem - OB              1-3
      AaB - Esjberg            1-1
      FC Nordsjælland - Brøndby      0-0
(lørdag)  Brøndby - Herfølge         3-0
(søndag)  AB - Frem              1-0
      OB - AaB              3-1
      Esbjerg - FC Nordsjælland      4-0
      Viborg - FC Midtjylland       1-1
      AGF - FCK              0-2HÅNDBOLD: EHF-turneringer (Kvinder)

Forrige weekend spillede 4 danske hold returkampe i de europæiske turneringer. Slagelse (Champions League), Ikast/Bording og FCK (Pokalvindernes Cup) og Viborg (EHF-Cup) klarede sig videre til 1/2-finalerne, mens GOG (også EHF-Cup) ikke klarede det.

Tirsdag den 23.03 blev der afholdt lodtrækning, og det gik således. Champions League: Slagelse - Dunaferr, Ungarn (Norske Larvik møder Krim Lubjana i den anden 1/2-finale). Pokalvindernes Cup: FCK mod Hypo Niederösterecih og Ikast/Bording mod Metz, Frankrig. EHF Cup: Viborg møder Nordstrand, Norge.HÅNDBOLD: Ligaen Kvinder

Afslutning af grundspillet.
[19.03]   Kolding - Horsens         16-22
[21.03]   Sønderjyske - Fox Team Nord    27-29
[24.03]   Ikast/Bording - GOG        36-33
      Randers - Aalborg         34-27
      Slagelse - Århus          34-21
      Viborg - FCK            34-26
[28.03]   Aalborg - Viborg          31-26
      FCK - Ikast/Bording        28-35
      Fox Team Nord - Kolding      31-25
      GOG - Slagelse           20-27
      Horsens - Randers         30-35
      Århus - Sønderjyske        37-20
Dermed sluttede en af målrigeste turneringer i mange år. Slagelse havde et snit på 32 1/2 mål pr. kamp - og satte kun et enkelt point til.

Slutstillingen

            Kampe  V  U   T   Score Point
--------------------------------------------------------------
 1. Slagelse F.H.    22  21  1   0   717-559  43
 2. Viborg HK      22  18  0   4   699-541  36
 3. Ikast/Bording    22  16  1   5   676-558  33
 4. Randers HK      22  13  1   8   659-597  27
 5. GOG         22  11  1  10   630-636  23
 6. Horsens HK      22  11  0  11   567-592  22
 7. FCK         22  11  0  11   580-609  22
 8. Aalborg DH      22   9  1  12   666-673  19
 9. SK Århus       22   6  0  16   525-606  12
10. KIF Kolding     22   5  2  15   501-601  12
11. Fox Team Nord    22   4  1  17   523-628  9
12. Sønderjyske HK    22   2  2  18   521-664  6
--------------------------------------------------------------

Slagelse, Viborg, Ikast/Bording og Randers går videre til semifinalen om DM. Den første kamp blev spillet lørdag aften:

[lørdag]   Slagelse - Randers         39-34
Randers var det enste hold, der i løbet af grundspillet nåede at tage point fra Slagelse. Den jævnbyrdighed forsvandt hurtig i lørdagens kamp, og Slagelse satte sig grundigt på kampen. Målforskellen kunne have været meget større, hvis Slagelse havde spillet sig helt ud.
[mandag]   Viborg - Ikast/Bording       23-22
Det var Ikast/Bording, der dominerede det meste af kampen, men hjemmeholdet kom mod slutningen, og afgørelsen faldt blot 5 sekunder før tid.

2. kamp spilles torsdag, henholdsvis søndag.HÅNDBOLD: Ligaen Mænd

[19.03]   Tvis/Holstebro - AAB        28-28
[20.03]   Århus - Silkeborg/Voel       31-19
      TMS - Helsinge           26-28
      Skjern - GOG            28-37
[21.03]   Otterup - FCK            23-36
      Ajax - Fredericia          25-35
[24.03]   Bjerringbro - Kolding        26-35
      Tvis/Holstebro - TMS        36-23
[torsdag]  TMS - Ajax             22-14
[fredag]  Tvis/Holstebro - Otterup      31-19
[lørdag]  Silkeborg/Voel - FCK        21-20
      Århus - Fredericia         37-30
      AAB - Skjern            30-26
[søndag]  GOG - Bjerringbro          35-28ISHOCKEY: Finalespillet

Spændingen i finalen, der spilles bedst af 7 er stadig bevaret. Her er resultaterne af de første 6 kampe!
[23.03]   Esbjerg - Aalborg          3-2  [1-0]
[26.03]   Aalborg - Esbjerg          4-0  [1-1]
[28.03]   Esbjerg - Aalborg          4-1  [2-1]
[tirsdag]  Aalborg - Esbjerg          6-0  [2-2]
[fredag]  Esbjerg - Aalborg          3-5  [2-3]
[søndag]  Aalborg - Esbjerg          3-4  [3-3]
Esbjerg fik vendt kampen på udebane mod slutningen, og afgørelsen faldt i "sudden death" overtid, efter 3-3 i den regulære kamp.

kilde: www.ishockeymania.dk [de officielle resultatsider med ishockey på www.infosport.dk er ikke opdaterede...]

Bronzekampe - bedst af 3

[23.03]   Herning - Odense           1-3
[26.03]   Odense - Herning          10-4GOLF: Singapore Masters

[Spillet 18.03-21.03] Caltex Masters presented by Carlsbar - Singapore 2004 var den officielle titel.

Søren Hansen, Anders Hansen og Mads Vibe Hastrup delte med 7 andre en 23. plads, med samlet 5 under par. Den sidste dansker, der klarede cuttet, var Søren Kjeldsen på en delt 52. plads, 1 over par.

Det var skotten Colin Montgomerie, der for første gang i lang tid vandt en stor international turnering, med 16 under par.GOLF: Portugal Open

Eller mere korrekt Algarve Open de Portugal Caixa Geral de Depositos, fra Le Meridien Penina Golf and Resort.

Da denne Europa-tour turnering sluttede søndag, var Mads Vibe Hastrup bedste dansker, delt nr. 16 med 10 under par. Søren Hansen med 9 under par var delt nr. 23. Søren Kjelden og Jeppe Huldahl var med, men klarede ikke cuttet efter 2. runde.TENNIS: Danmark ud af Davis Cup

[torsdag] Danmark har tabt kampen mod Algeriet i Davis Cup - endnu inden den er kommet i gang. Dansk Tennisforbund mente ikke, at Algeriet var et sikkert lande at rejse til. Man henholdt sig til Udenrigsministeriets rejseråd for Algeriet, som fraråder "alle ikke-nødvendige rejser" til landet. Det internationale tennisforbund, ITF, accepterede ikke de danske argumenter, og derefter trak Danmarks Tennisforbund, DTF sig fra kampen. På et møde den 13. april i London vil ITF tage stilling til eventuelle yderligere sanktioner mod Danmark. Mulighederne i følge reglerne er et års karantæne fra Davis Cup og/eller en bøde eller erstatning til Algeriet. Foreløbig er Algeriet dømt vinder at kampen og går videre til 2. runde i zone II/Europa-Afrika.

Kilde: www.daviscup.comVejret

Den forløbne uge havde en del sol, men kraftig og kold østlig vind, frem til fredag, hvorefter en række fronter med regn kom ind fra vest i løbet af weekenden. I dag kom et område med spredt regn, men med opklaring før og efter. Temperaturer i dag op til mellem 7 og 10 graders varme.Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra i dag

1EUR    7,4458 DKK,  1GBP   11,2218 DKK,  1USD   6,1758 DKK
100JPY   5,8943 DKK,  1AUD   4,6557 DKK,  1CHF   4,7514 DKK  
1CAD    4,7007 DKK,  1NZD   4,0225 DKK,  1SEK   0,8101 DKK
1NOK    0,8893 DKK,  100ISK  8,50  DKK 
1SGD    3,6834 DKK,  1HKD   0,7928 DKK  
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

[Ændringerne er i forhold til sidste fredags kurser]
KAX-index:  236,84 +0,34% KFX (mest omsatte aktier): 264,61 +0,39%
Pr. 30/12:  216,59                  244,35
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)