onsdag, 21. april 2004 23:51 (CEST)


[Ingen nyheder tirsdag]

[Arbejdstiderne er stadig lidt for uregelmæssige. /Leif]Dansker dræbt i Irak

En 35-årig dansker, der har været savnet i Irak siden i slutningen af sidste uge, var formentlig ikke taget som gidsel. Det var ellers antagelsen af den danske håndværker, der på egen hånd - men med gode lokale kontakter - var taget ned til Basra i det sydlige Irak for at starte en virksomhed inden for kloakering. Han forsvandt imidlertid fra et byområde, 15 km nord for Bagdad. Natten til i dag blev det danske udenrigsministeriet underrettet om, at danskeren allerede blev fundet dræbt den 10. april. Det var lokalt irakisk politi, der fandt liget af danskeren, men de underettede ikke de danske myndigher. Et medlem af Iraks regeringsråd siger til danske medier, at alt tyder på, at der var tale om et regulært røverisk overfald.

Oplysningerne om fundet af liget kom først i går via amerikanske myndigheder i Irak.Irak-attentat tæt på danskere

De 3 bomber, der tidligt i morges ramte det sydlige Irak - 2 bomber ved politistationer i Basra og ved en politiskole i Zubai'r sydvest for Basra, rammer lige ned i et af de danske genopbygningsprojekter. Der er p. t. 10 danske politifolk i området, der dels underviser på skolen, dels fungerer som vejledere på politistationerne. Ingen af danskerne var i nærheden, da bomberne sprang og dræbte over 60 mennesker - heraf mange børn. Men at volden og terroren nu også optræder i det område i det sydlige Irak gør, at man nu må "revurdere situationen." Der er endnu ingen planer om at trække danskerne ud, men det kan blive aktuelt, hvis forholdende helt muliggør arbejdet, siger lederen af den danske gruppe, kriminalinspektør Jørn Gravesen, til TV2 Nyhederne.Jensby i storm - igen.

Mens statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) tilsyneladende er kommet heldigt igennem sagen om de lækkede trusselsvurderinger fra Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, er forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) stadig i politiske vanskeligheder. Det skyldes stadig hans udtalelser i sidste uge, hvor han påstod at alle medlemmer i Folketingets kontroludvalg havde "nikket" til rapporterne og der dermed ikke var en sag. Det gjorde oppositionens medlemmer af udvalget rasende, fordi de er underkastet en absolut tavshedspligt - de må overhovedet ikke fortælle til nogen, hvad der sker på møderne. Da ministeren blev konfronteret med, at han selv derved overtrådet tavshedspligten, mente han, at tavshedspligten kun omfattede udvalgets medlemmer. Forsvarsministeren er nemlig ikke medlem. Den fortolkning afviste Justitsministeriet efter et par dages overvejelser. I dag forklarede Svend Åge Jensby så under en forespørgselsdebat i Folketinget, at han i virkeligheden ikke hentyde til møder i kontroludvalget, men til hvad oppositionspolitikere havde sagt "i offentlig debat." Den forklaring var ikke tilfredsstillende heller for Dansk Folkeparti, der ellers har stoppet den øvrige oppositions forsøg på at undersøge beslutningsprocessen omkring Danmarks deltagelse i Irakkrigen. Forsvarsministeren skal nu forklare sig overfor Folketingets forsvarsudvalg ved et møde i starten af næste uge.Salmonella-kød sælges i Danmark

Det er forbudt at sælge kød i Norge, Sverige og Finland, hvis der er fundet salmonelle-bakterier. Men det er ikke ulovligt i Danmark. Derfor har flere danske slagterier, der har fået afvist kødforsendelser til de nordiske lande p.g.a. af fund af salmonella, taget varerne hjem og sendt dem ud i danske butikker. Det fremgår af papirer, som DR-TVA har fået aktindsigt i, omkring genindførelse af kød til Danmark. Seneste har Rose Poultry i Vinderup, sat 10.000 kg. kyllingebryst til salg i Danmark, efter de svenske myndigheder afviste sendingen. Salgsdirektør Arne Jensen, Rose Poultry, henviser til de danske regler som begrundelse. Også Dencon Food og Danish Crown. Sidstnævnte oplyser dog, at det meste af de 45.000 kg svinekød, Sverige afviste, er blevet sendt til Tyskland, England og Grækenland - men ser heller ikke noget problem i at sælge det i Danmark. Vicedirektør Henrik G. Jensen, Fødevarerdirektoratet siger, at må sælges, hvis det efter at være tilberet "på normal vis" [Gennemstegning] ikke længere udgør en trussel mod forbrugerne.Bombetrussel mod tog

Et IC3-tog på vej til København fra Århus, blev i dag stoppet på en åben mark uden for Fredericia og evakueret. Passagererne blev sendt ind til Fredericia station til fods, mens politiet gennemsøgte toget for at finde en tilsyneladende forstyrret mand, der truede passagererne med noget, der lignede en bombe. Først efter en times tid blev man klar over, at der var tale om en misforståelse. Det tog, hvor manden vitterligt havde været, og hvorfra andre passagerer havde advaret politiet via mobiltelefon var et lokalt tog mellem Århus og Fredericia, og det var på det tidspunkt ankommet til stationen og tømt for passagerer. Manden blev senere anholdt på Slagelse station på Sjælland.Time: Lomborg i top 100

Direktøren for det danske Institut for Miljøvurderinger, Bjørn Lomborg, er den eneste dansker i Time Magazine's liste over de 100 mest indflydelsesrige mennesker i verden. Bjørn Lomborg er på listen sammen med præsident George Bush, FN's generalsekretær Kofi Anan og selveste Paven - i modsætning til disse er danskeren dog placeret i kategorien "Videnskabsmænd og tænkere." Selv mener Bjørn Lomborg i følge Ritzaus Bureau, at æren er et resultat af et nyligt ophold i USA, og han venter at det kan hjælpe ham til at få konferencen "Copenhagen Consensus" til at blive en succes. Bjørn Lomborgs hovedtese - og baggrunden for instituttet er, at der er begrænsede midler til rådighed for miljøbevarelse, og at man må prioritere "mest miljø for pengene."

I sidste uge opnåede Bjørn Lomborg også at blive en del af den amerikanske valgkamp, da kampagnen for George Bush genvalg brugte citater fra hans bog, "The Sceptical Environmentalist" (da.: "Verdens Sande Tilstand").


DilleSport


BADMINTON: EM 1. og 2. dag

Desværre viser det schweiziske resultatssystem kun resultatet af de 11 sidst afsluttede kampe for øjeblikket, hvorfor vi endnu ikke kan vise resultatet af de indledende runder. Peter Gade (2) og Camilla Martin (3) vandt begge deres 1/8-dels kampe i dag, ligesom verdensmestrene Jonas Rasmussen/Lars Paaske (1). Tine Rasmussen (9-16) tabte derimod en næsten 3 kvarter lang 3-sætters mod hollandske Yao Jie (4), 11-7, 4-11, 7-11.

Rikke Olsen/Ann-Lou Jørgensen (1) slog Piret Hamer/Helen Reino, Estlan, 15-1, 15-3 i damedouble. Jens Eriksen/Martin Lundgaard (2) er også med, efter sejr over Tijs Creemers/Jurgen Wouters, Holland, 15-5, 15-4.

Den sidste danskerkamp i aften var damedouble:

 Mette Schjoldager/Pernille Harder, Danmark (4)
 Carina Mette/Kathrin Piotrowski, TysklandBASKETBALL: Finalespil

(onsdag)  SK Århus - Horsens IC   84-52
SK Århus fører nu 2-1. Der spilles bedst af 5.FODBOLD: M-pokalturnering

1/2-finale, 1. kamp
(onsdag)  Brøndby - AaB       0-0
      FCK - OB          3-0Vejret

Der kom en del regn i de vestlige egne i går, tirsdag. Bl.a. var der et kraftigt tordenvejr i Sønderjylland og op til 90 mm regn. Der kom kun lidt regn i de østlige egne. I dag var der igen solskin, selv om det i løbet af dagen blev sløret af højtliggende skyer. Temperaturer op til mellem 10 - 19 graders varme.Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra i dag

1EUR    7,4423 DKK,  1GBP   11,1378 DKK,  1USD   6,2879 DKK
100JPY   5,7341 DKK,  1AUD   4,5787 DKK,  1CHF   4,7857 DKK  
1CAD    4,6203 DKK,  1NZD   3,9114 DKK,  1SEK   0,8126 DKK
1NOK    0,8988 DKK,  100ISK  8,53  DKK 
1SGD    3,7165 DKK,  1HKD   0,8062 DKK  
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:  236,87 -0,33% KFX (mest omsatte aktier): 263,08 -0,36%
Pr. 30/12:  216,59                  244,35
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)