torsdag, 22. april 2004 22:02 (CEST)


Mange teorier om drab

Det lokale politi i Bagdad siger til DR-TVA's korrespondent, at den 35-årige dræbte dansker blev fundet i vejsiden i et landbrugsområde nord for Bagdad, der totalt domineres af modstandsbevægelser, der kæmper mod koalitionen. Politiet tror, at nogle af disse grupper antog danskeren for et være amerikaner eller amerikansk agent. Det danske udenrigsministeriet er meget tilbageholdende med oplysninger, men siger at på bagrund af måden, danskeren er dræbt på, er der næppe tale om en gidseltagning. De hælder til, at der er tale om røverisk overfald, fordi alle hans værdier er forsvundet. Han blev bortført fra en taxa, hvori han var på vej ud af Irak.



Danmark bliver i Irak

Under et besøg i Houston, Texas, i går slog statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) fast, at Danmark bliver i Irak, "så længe det er nødvendigt." Der er ingen overvejelser om at trække dem ud - tværtimod. I følge den danske forsvarskommision forhandler man med de britiske styrker om at flytte danskerne nærmere til Basra. Det område, som danskerne nu kontrollerer, giver ikke de store problemer. Det er derfor tanken, at danskerne skal kontrollerer området fra Basra og til grænsen til Kuwait. Selve Basra by skal stadig være under britisk kontrol.



Minister mod salmonella-kød

Fødevarerminister Mariann Fischer Boel (V) har nu indkaldt slagterier og andre fra fødevarerindustrien til møde i næste uge om salmonella-inficeret kød. Der er flere tilfælde, hvor slagterier sælger kød i Danmark, som er blevet afvist i de andre nordiske lande på grund af fund af salmonella. Salg af sådan kød er i modsætning til de pågældende lande helt legalt i Danmark. Men det er ikke populært blandt politikerne. Fødevarerordførere krævede hele dagen i dag, at ministeren gjorde noget, og det har hun gjort. Hvad der egentlig skal ske vil hun ikke udtale sig om før mødet. Men noget skal der gøres, mente hun i DR-TVA.



Frifundet for insider-handel

Vestre Landsret frifandt i dag en tidligere ledelse fra Midtbank i Herning for insiderhandel. Ledelsen tjente 54 mill. DKK til banken på handelen. Byretten i Herning dømte 4 topchefer i banken mellem 6 og 18 måneders fængsel sidste år. I februar 2001 købte Midtbank 104.288 af egne aktier hos Realkredit Danmark. Samtig med forhandlede Midtbanks ledelse med Svenska Handelsbanken om en overtagelse. 4 ud af 6 dommere i Vestre Landsret mente ikke, at ledelsen havde misbrugt viden, og lagde vægt på, at købet ikke kom de sigtede til gode - alene banken tjente på handelen. Desuden foregik handlen i fuld offentlighed og blev korrekt indberettet til fondsbørsen - og endelig skete handlen på initiativ af Realkredit Danmark.



FE-papirer ikke efterspurgt

Bortset fra SF og Enhedslisten er der ikke den store efterspørgsel blandt de politiske partier til at læse de omdiskuterede rapporter fra Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, i Folketingets udenrigsudvalg. Herken regeringspartierne eller Dansk Folkeparti tvivler på, at de offentliggjorte uddrag er fuldt dækkende. Jan Sjursen, Kristendemokraterne er skeptisk overfor regeringens begrundelser for krigen i Irak, men mener også, at de offentliggjorte papirer er dækkende. Jan Trøjborg (S) kan ikke se noget formål med at læse rapporterne, når man ikke må referere fra dem på grund af tavshedspligten. Tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) har endnu ikke taget stilling til forsvarsminister Svend Åge Jensbys (V) tilbud.

Selv om SF stadig vil prøve at lave en ministerstorm mod forsvarsministeren på grund af hans udtalelser om arbejdet i Folketingets kontroludvalg, er han politisk fredet. Dansk Folkepart, der selv er skeptisk overfor ministeren, men også støtteparti for regeringen, vil overlade beslutningen om ministerens skæbne til statsministeren, og derfor ikke stemme for et mistillidsvotum.



Hashklubber i nyt opsving

Flere og flere hashklubber begyndt at dukke op rundt omkring i København. I 2001 fik politiet udvidet myndighed til at skride ind og lukke sociale klubber, hvis der var mistanke om, at formålet var hashrygning. Siden er 83 klubber blevet lukket. Der er p.t. i følge 24 kendte hashklubber, men antallet er kraftigt voksende. Og det er en direkte følge af, at Pusher Street på Christiania er blevet lukket. Det er dog svært at finde de nye klubber, siger chefen for Københavns politis narkoafdeling, Ole Wagner, til DR Online. Klubberne skifter ejere og udlejere meget ofte, specielt når politiet begynder at interessere sig for stedet. På overfladen har klubberne ofte legale formål, såsom dartklub eller internetcafe.



De gamle ASA-studier til salg

Det Danske Filmstudie i Lyngby er sat til salg. Det er staten, der siden 1972 har ejet studierne, der indtil da tilhørte det danske filmselskab ASA. De sidste 7 år har den selvejende institution, Det Danske Filmstudie, givet underskud, som er dækket af Det Danske Filminstitut, men nu skal det være slut. Derfor skal studierne sælges, har Folketingets finansudvalg bestemt. I følge kulturministeriet kan kun et selskab med filmproduktion købe selskabet, fordi der skal stadig opretholdes et medie-produktonsmiljø. I dag har en række private produktionsselskaber lejet sig til studiernes fasciliteter.


DilleSport


BADMINTON: EM 1/4-finaler

[Vi har nu fundet resultatlisterne. De var skjult under rækkebetegnelserne på online siderne (se nedenfor).]

Danske resultater i 1/4-finalerne:

Herresingle

  Kenneth Jonassen, DEN (1)
    - Dicky Palyama, NED (5-8)
        4-15, 14-12, 15-8 (73m)
  Björn Joppien, GER (5-8)
    - Niels Chr. Kaldau, DEN (4)
        15-12, 15-7 (56m)
  Anders Boesen, DEN (3)
    - Przemyslaw Wacha, POL (5-8)
        15-13, 15-12 (65m)
  Peter Gade, DEN (2)
    - Jim Ronny Andersen, NOR
        15-4, 15-2 (31m)

Damesingle

  Camilla Martin, DEN (3)
    - Juliane Schenk, GER (9-16)
        11-5, 11-1 (19m)
Camilla møder Mia Audina, NED (1) i morgen.

Herredouble

  Lars Paaske/Jonas Rasmussen, DEN (1)
    - Jose A. Crespo/Sergio Llopis, ESP (5-8)
        15-6, 15-0 (28m)
  Jens Eriksen/Martin Lundgaard, DEN (2)
    - Henrik Andersson/Fredrik Bergström, SWE
        15-13, 15-6

Damedouble

  Ann-Lou Jørgensen/Rikke Olsen, DEN (1)
    - Petya Nedeltcheva/Nely Boteva, BUL (5-8)
        15-1, 15-7 (37m)
  Pernille Harder/Mette Schjoldager, DEN (4)
    - Ella Tripp/Joanne Wright, ENG
        5-15, 15-10, 15-5 (51m)

Mixeddouble

  Jens Eriksen/Mette Schjoldager, DEN (3)
    - Lars Paaske/Pernille Harder, DEN (5-8)
        15-10, 15-11 (46m)
  Jonas Rasmussen/Rikke Olsen, DEN (2)
    - Bjoern Siegemund/Nicol Pitro, GER
        15-8, 15-7 (31m)

Bortset fra den ene damesingle er der dansk deltagelse i alle 1/2-finaler i morgen. Og tyskeren Björn Joppien sørgede for, at resten af herresingleturneringe ikke blev en kopi af Danmarksmesterskaberne. Det havde seedningerne eller lagt op til.

Online resultater (på engelsk)

http://www.host-acgb.com/aotb/ceindi-en/compet.htm
Der er også en scoringstavle, når der er kampe i gang. Den har dog kun virket, når man valgte de franske resultatsider:
http://www.host-acgb.com/aotb/ceindi-fr/compet.htm



Vejret

Dagen startede med sol over det østlige og nordlige egne, men flere skyer midt og vest. Her kom der også nogle regnbyger i løbet af eftermiddagen. Temperaturer op til mellem 10 - 18 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra i dag

1EUR       7,4422 DKK,   1GBP     11,0840 DKK,   1USD      6,2682 DKK
100JPY     5,7212 DKK,   1AUD      4,5832 DKK,   1CHF      4,7857 DKK   
1CAD       4,6113 DKK,   1NZD      3,9184 DKK,   1SEK      0,8140 DKK
1NOK       0,9018 DKK,   100ISK    8,52   DKK  
1SGD       3,6943 DKK,   1HKD      0,8037 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   236,76 -0,05%  KFX (mest omsatte aktier): 262,63 -0,17%
Pr. 30/12:   216,59                                    244,35
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)