Fredag, 5. januar 2001 23:50 (DNT)


Dansk FN-soldat med leukæmi

Forsvarets Sundhedstjeneste har nu fået oplysning om, at en dansk veteran fra Balkan-opgaver lider af leukæmi. De sidste par dage har flere europæiske lande, der har haft militært personale i Bosnien og Kosova, stillet spørgsmål til NATO om brugen af depleteret uran i panserbrydende bomber. I Italien, hvor sagen startede, er 8 soldater døde af leukæmi, og der er også konstateret tilfælde i Spanien, Belgien og Holland. Det amerikanske forsvar, som også brugte materialet i Golf-krigen, har hidtil afvist, at der er sammenhæng mellem kræft-tilfælde og brugen af uran, og det standpunkt har NATO fulgt. Men flere landes nationale militær er gået i gang med undersøgelser og i midten af måneden mødes ledende, militærlæger fra NATO-landene for at diskutere problemet. Den danske forsvarsminister Jan Trøjborg (S) bad i går forsvaret om en redegørelse - og den blev i dag bedt fremskyndet, samtidig med, at Jan Trøjborg udtrykte medfølelse for den kræftramte soldat. Sidstnævnte har ønsket fuld anonymitet.

[Depleteret Uran har svagere stråling end naturligt uran, men det er stoffets kemiske giftighed, der kan være problemet. Når de uran-udstyrede granater eksploderer, spredes uran-materialet som støv, der kan indåndes, eller indtages via fødevarer. Balkan-veteraner og andre interesserede kan hente yderligere oplysninger på Forsvarskommandoens hjemmeside:

http://www.fko.dk/
Fredag aften udsendte Den Danske Bataljon i Kosova en pressemeddelelse, hvori man skrev, at man ikke har fundet noget som helst spor af selv svage uran-stråling i bataljonens 2 lejre i Mitrovica, Kosova.]Øresundsbron: Nu lastbil-rabat!

Efterårets forsøg på at få gang i trafikken over Øresundsforbindelsen ved at give rabat til privatbilister gav ikke den ønskede virkning. Nu forsøger brokonsortiet sig med rabat for lastbiler. Baggrunden er, at under halvdelen af det ventede antal lastbiler benytter broen. Men årsagen er måske ikke alene prisen. Efter oplysningen om, at priserne ville falde kom i går, siger foreningen Dansk Transport og Logistik, at det ikke vil ændre ret meget. Turen over broen er nemlig 50-60 km. længere end f.eks. Helsingør-Helsingborg imellem fragtknudepunkter i Danmark og Sverige. Samtidig udnytter de fleste lastbilchauffører færge turen til at holde de lovpligtige pauser. Kører de over broen skal pauserne holdes på et andet tidspunkt.

Øresundsbron tjente 125 mill. DKK færre i sit første halve år end budgetteret.Fhv. udenrigsminister som ambassadør!

Ifølge Ritzaus Bureau så havde nu forhenværende udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) alle før topmøde i Nice sikret sig et ny job. Det bliver som ambassadør - kartoffel-ambassadør! Det foreningen Dansk Kartoffel Råd, der har tilbudt den tidligere minister jobbet. Det går bl.a. ud på at få flere til at spise danske kartofler - også i udlandet.Kritik af politi i drabssag

Kæresten til en 41-årig mand, der i går morges blev stukket ned og dræbt af sin 39-årige nabo i Køge, stod i dag frem i TV2 Nyhederne og anklagede Køge politi for at være medskyldig i drabet. Hun siger - ligesom det boligselskab, hvor begge mænd boede - at politiet har afvist at modtage anmeldelser om vold og trusler fra den 39-årige mod både den dræbte og andre beboere i bebyggelsen, der er ejet af Socialfilantropisk Boligselskab. Boligselskabet havde forberedt en sag om udsmidning af den 39-årige, men kunne ikke finde et eksempel på en politianmeldelse mod ham. Det er nødvendigt for at kunne vinde en eventuel sag i boligretten.

Den 39-årige meldte sig til politiet i går, og tilstod senere drabet. Motivet er uklart.[Dansk - et døende sprog (?)]

[I Jyllands-Posten 2. januar på kultursiderne skriver professor, dr. phil Preben Meulengracht en artikel i en serie om sprog og dialekter, at selve det danske sprog vil dø. Han nævner en række eksempler på at dansk er trængt overalt i samfundet, herunder også på internet og computere. Han skriver bl.a. i denne forbindelse:

"Et interessant eksempel er PC-sproget. Ingen drømmer om at oversætte de mange nye, og for mange ubegribelige, ord til dansk."

Det er delvist rigtigt. Det offentlige og kommercielle Danmark har efter Preben Meulengrachts målestok opgivet at slås for det danske sprog på de fleste områder - Det er selvfølgelig heller ikke rentabelt, når 80% af befolkningen forstår engelsk. Men der er nogle mennesker, der ikke giver op. Og underligt nok er hovedparten af dem unge EDB-folk! Arbejdet med at lave entydige oversættelser af EDB-udtryk og danske versioner af nye, avancerede programmer et genoptaget, men helt uden støtte fra det officielle Danmark. Og arbejdet skrider fremad. I sagens natur er det naturligvis først og fremmest Open Source programmer, der bliver oversat - men der er IT-ordlister og en stor - meget stor - dansk ordbog på vej, foruden stavekontroller, der tager hensyn til de særlige danske ordsammenstillinger og -delinger.

Arbejdet organiseres i HSDG, der har hjemmesider hos foreningen KLID:

http://www.klid.dk/
HSDG står for Hjemmesaftedanskgruppen - nærmere kan man ikke komme! :-). Forkortelsen DSDO står for Den Store Danske Ordliste:
http://da.speling.org/
'ispell' er et program til stavekontrol til Unix-systemer m.m. - ordbogen er databasen, programmet bruger. Alle kan være med til at korrekturlæse ordlisten - og alle kan frit bruge ord og programmer under den såkaldte GPL-licens.

Preben Meulengracht's artikel er tilgængelig online hos Jyllands-Posten:

http://www.jp.dk/cgi-bin/dbpublish.dll?page=internetavisen/kultur/artikel&art_id=2944360

Han slutter forresten med ordene:

" Vi mangler en dansk sprogpolitik. Vi må have en officielt markeret positiv holdning til vores sprog, gerne en lovgivning, der f.eks. påbyder danske selskaber at forfatte deres hjemmesider på dansk, eller i hvert fald retningslinjer, der anbefaler, at det danske sprog bliver brugt mest muligt og bedst muligt.

Hvis ingenting sker og ligegyldigheden fortsætter, vil der om hundrede år ikke blive talt dansk på denne jord."

Jeg kender nogle, der gør noget ved det... /Leif

Bemærk: Jeg er (passivt) medlem af HSDG og Danske Nyheder bliver hver dag kørt igennem en lidt ældre version af ispell. Men det var Henrik Christian Grove - også et HSDG-medlem - der faldt over artiklen i Jyllands-Posten.]Vejret

Dagen startede med regn nordlige og østlige egne efterfulgt af opklaring, men i løbet af dagen bredte et kraftigt regnområde sig fra sydvest og dækker nu hele landet. Temperaturer op til 5 - 7 graders varme.Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD    7,8223 DKK,  1GBP   11,7469 DKK,  1DEM*   3,8163 DKK
100JPY   6,7020 DKK,  100ITL*  0,3855 DKK,  1AUD   4,4489 DKK
1FRF*   1,1379 DKK,  1CHF   4,8807 DKK,  1CAD   5,2014 DKK
1IEP*   9,4773 DKK,  1NLG*   3,3870 DKK,  1EUR (3) 7,4640 DKK
100ESP*  4,486 DKK,  1NZD   3,5236 DKK,  1SEK   0,8375 DKK
10BEF*   1,8503 DKK,  1NOK   0,8992 DKK,  100ISK  9,32  DKK 
100GRD*  2,190 DKK,  1FIM*   1,2554 DKK,  1ZAR (1) 1,0505 DKK
100PTE*  3,723 DKK,  1SGD (1) 4,5306 DKK,  10THB (2) 1,834 DKK
1HKD (2)  1,0063 DKK,  1MYR (1) 2,0670 DKK
(1) ZAR, MYR, HKD og SGD er fiktiv notering og (2) THB er såkaldt indikativ salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank og beregnet i går.

(3) Valuta markeret med * indgår i EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,49% -0,01 (30 år real), 5,03% +0,02 (10 år stat)
Pr. 30/12:     6,60%           5,15%
Aktieindex: 932,19 +20,37 KFX (mest omsatte aktier): 321,79 +3,74
Pr. 30/12:  906,82                  313,90
              KVX (Vækstaktier i DK):  680,30 +30,28
              Pr. 29/12         620,79